| Tytuł: | Swedzenie i schodzący naskórek |
| Autor: | Allison 19.4.2010, 09:57 |
| witam, jestem nastolatką, nie byłam jeszcze u ginekologa, miałam nadzieję, że dolegliwości jakie opiszę same ustąpią, jednak już od dawna je mam i nic się nie poprawia. Otóż chodzi o to, że odczuwam swędzenie, a w miejscu gdzie najbardziej swędzi mam taką jakby schodzącą skórę. Białe odchodzące płatki, przypomina mi to trochę schodzącą skórę po nadmiernym opalaniu, ale ta jest jakby odrobinkę grubsza. Co to może oznaczać? Poza tym mam wątpliwości, czy jestem "tam" prawidłowo budowana. To, co wydawało mi się, że powinno "być w środku", wystaje mi. Czy to prawidłowe? | |
Grzybica skóry
Grzybica skóry jest spowodowana przez grzyby chorobotwórcze, które zazwyczaj należą do niższych roślin. Grzyby te są saprofitami lub pasożytami. Atakują włosy, skórę, paznokcie oraz błony śluzowe. Należy zauważyć, że niektóre rodzaje grzybic skóry są bardzo zakaźne, przez co niebezpieczne dla innych.
Przebarwienia skóry są dużym problemem. Mogą być one jasne lub ciemne o różnej wielkości. Spowodowane przez wiele czynników nieraz są powodem irytacji oraz stresu osób, które mają takie przebarwienia. Oprócz tego niekiedy takie przebarwienia skóry są objawem poważnej choroby. Z tego powodu należy iść z takimi plamami do dermatologa. Najgorzej wyglądają przebarwienia na twarzy, ponieważ są one najbardziej widoczne. Z tego powodu osoby z przebarwieniami mieć kompleksy lub brak pewności siebie.
Rozszerzone pory
Rozszerzenie porów może być spowodowane wieloma czynnikami. Jednym z nich jest tłusta skóra, której gruczoły łojowe produkują nadmiar sebum (naturalnej substancji nawilżającej) i w naturalny sposób rozciągają skórę. Inne przyczyny mają swe źródło w nieodpowiedniej higienie, wiążą się ze szkodliwym działaniem słońca na skórę, utratą kolagenu i wody, co powoduje uszkodzenie tkanki podskórnej.